Wednesday, 31 August 2011

1 syawal..

1 Syawal merupakan hari raya puasa or hari raya aidilfitri bagi seluruh umat Islam..pagi-pagi bangun solat subuh..lepas tu,tolong mak kat dapur..lepas adik-adik aku selesai mandi..turn aku pula masuk bilik air..kul 8.30 bertolak ke masjid dengan kakak-kakak aku..wow!!ramainya manusia..sampai kat tangga..so,aku terpaksa laa solat hari raya dekat dengan tangga..takut jugak aku..takut jatuh ke belakang..tak pasal-pasal tergolek atas tangga..huhu
kul 9.30,kitorg pulang ke rumah..siap-siap untuk beraya..selesai bersantap,aku dan adik beradikku bersalam-salaman..bila bersalam dengan kedua orang tuaku,tetiba air mata mula membasahi pipiku..entah laa..aku rasa banyak sangat kot dosa..sebab tu,menangis..haha
yang lain steady jew..haha..then,bergambar dengan family..
ada satu incident yang berlaku sehinggakan aku mengalirkan air mata buat kali kedua..lepas tu,tetiba mood nak beraya hilang..bila pergi beraya kat umah nenek aku,aku macam tak rasa pun yang hari ini hari raya..bila sepupu aku tegur pun,aku macam malas nak layan..haha
tu la padahnya..sape yang suruh hang nangis pagi2 raya ha??
bila tengah hari,pulang ke rumah..aku pula beradu buat seketika..petang pula,gi jalan-jalan kat umah tok sedara aku..habis 3 rumah,pulang ke rumah sebab dah lewat petang..malam just duk kat umah..tadi tengok upin ipin dan nur kasih the movie..best2..erm,nur kasih,best..cuma,jalan cerita dia slow ah..lagipun,ending dia aku tak berapa nak suka..kenapa adam mati??sedihnya aku..huh
hari ini macam tak ada mood nak raya..tak taw kenapa..haha..esok2,,baru ada mood kot.. :)
erm,hari ini genap sudah umurku 17 tahun mengikut kalendar Islam..besar sudah..huhu
syawal..syawal..hehe
arap2 ari esok lebih baik dari ari ini.. :)

Monday, 29 August 2011

terawih terakhir..

malam ini merupakan malam yang ke 29..last terawih..esok tak ada dah..pukul 7 tadi,akak aku sampai..berbuka sama-sama..bila masuk waktu Isya',aku ajak akak aku yang duk kat UPSI..'jom gi terawih'..then,akak aku yang duk kat IPGM Sultan Mizan,Besut dan adik aku pun nak ikut jugak..azan sudah habis berkumandang..'eh,jom laa..dah lewat dah ni..',kata akak aku..aku pun pergi dengan akak aku..lagi dua orang..dia pergi sendiri nanti..happy nya hari ini..sebab tak ada orang laki yang lepak kat tepi jalan tu..lega sikit..hehe
aku menghamparkan sejadahku di sebelah seorang mak cik..tiba-tiba dia herdik aku.."jangan rapat-rapat sangat..tak muat nanti"..terkejut aku dengan herdikan tersebut..sedangkan sejadah aku tertindih sikit sahaja dengan sejadahnya..aku rapatkan diriku dengan akak aku kat sebelah..selepas selesai solat Isya',aku menadah tangan untuk berdoa..tetiba,kedengaran suara-suara yang sedang bercakap..aku tak paham laa..kenapa susah sangat nak diam..sekejap sahaja..bukannya lama sangat pun..pasal kes mak cik tadi..dia marahkan aku sebab aku rapat dengan dia..tak ke pelik tu??bukannya dia marahkan aku sebab aku tak rapat saf dengan dia..pesal susah sangat mak cik2 nak rapat-rapatkan saf..susah sangat ke??satu kes lagi..kenapa mak cik2 susah sangat nak penuhkan saf depan..sampai awal pada aku pun,masih duduk kat belakang..bila iqamat berkumandang..bukannya nak penuhkan saf depan..masih duduk berteleku di situ..tak paham betul aku..kalu aku tegur,lain pulak jadinya sebab aku pernah tegur budak yang lebih tua pada aku..tu pun tua dua or tiga tahun jew kot..last2,dia buat tak taw jew apa yang aku cakap..kurang asam betul..
selesai terawih,pulang ke rumah macam biasa..then,aku bermain dengan nephew aku ni..buas betul mamat ni..tak reti nak duk diam..pe2 pun,aku still suka jaga dia coz aku suka budak...itu laa cerita pasal terawih terakhir ku pada 2011..tak puas hati betul aku dengan mak cik tu7..huhu
pe2 pun..aku nak tido dulu..its so late now..ok..

Friday, 26 August 2011

yesterday story in school

kelmarin merupakan hari persekolahan yang paling best..pagi-pagi,macam biasa,perhimpunan..then,ada majlis khatam Al-Quran..then,sesi bersalam-salaman dengan guru..ye laa,kelmarin hari last sebelum raya..sambil bersalam,lagu raya mula berkumandang..aku dan bff aku turut mendendangkan beberapa lagu raya..huhu..lepas itu,aku dan dua orang kawan baik aku ni,pergi masuk kelas..kawan aku yang seorang lagi,tak hadir ke sekolah..so,tinggal kami bertiga..bila masuk kelas,perkara pertama yang aku nampak ialah "SELAMAT HARI RAYA..maaf zahir dan batin"..punya lah besar perkataan ini ada tertulis di papan putih kelasku..makhluk mana yang tulis pun aku tak tahu..aku duduk dengan geng2 aku kat belakang sambil borak-borak..then,ada dua student ni nak pergi pustaka..lepas tu,hati aku pun tergerak untuk ikut diorang..aku ajak kawan aku dua orang tu sebab aku nak main saidina kat pustaka..jahat betul aku..sampai kat pustaka,aku jumpa dengan cikgu Siti..aku settlekan laporan aku tentang minggu pustaka..then,aku minta dengan cikgu,nak main saidina..aku main dengan 3 kawan aku ni..aku orang first yang jalan..main punya main,aku asyik kehabisan duit jew..last2,duit aku tinggal 200 jew(kalau tak silap laa)..
then,aku masuk buku hutang..kawan aku sorang ni,asyik gelakkan aku sebab dia cakap kelakar laa bila main hutang2 ni..bila hutang aku semakin bertambah,dia semakin asyik untuk ketawakan aku..tapi,aku paling banyak tanah tau..tu yang aku suka..bila dah semakin lama bermain,kawan aku yang asyik gelakkan aku tu,sudah pokai akhirnya..sama macam aku..so,dia pun jadi muka hutang jugak..so,aku pulak yang gelakkan dia..main punya main,akhirnya aku dapat no 3..haha..ok laa tu..yang menang ni plak,asyik dengan buku sukannya sampai tak sedar yang aku suruh dia kira duit dia..dah laa,tunggu dia kira duit bukan main lama..mana tak nya,dia kan winner..huhu..dalam kul 1 lebih,aku keluar dari perpustakaan..lepas tu,aku masuk kelas dan aku lihat papan putih kelas aku dah semakin penuh dengan kata2 kemaafan sempena raya.. aku pun,apa lagi...pergi depan and tulis apa yang aku nak tulis..lepas tu,aku tulis dua buah lagu raya..memang best gilerr..erm,lupa nak cakap..masa aku duduk kat pustaka,ada kawan aku ajak masuk kelas sebab takut cikgu masuk..aku punya laa jahat and nakal ni cakap.."alaa,buat apa nak masuk kelas??duk kat sini sudah laa..macam laa cikgu nak masuk..kalau masuk sekali pun,tak mungkin dia akan mengajar..so,lepak sini dah laa"..dah macam budak gangster pulak rasenya..haha
erm,bila aku masuk kelas sebelum nak balik,aku tengok ada satu paper atas meja aku..result add math rupanya..alhamdulilah,result aku naik grade..happy rasanya..:)
sebelum pulang,macam biasa laa..hugging2 sambil minta maaf and sume2..tapi,aku tak sempat nak salam and minta maaf dengan kawan2 baik aku..haha
lastly,maaf zahir dan batin semua..selamat menyabut hari raya yang bakal menjelma tak lama lagi...
jangan main mercun taw..hehe

Tuesday, 23 August 2011

santai2 nk dkt raya..

hari ini best betul aku rasa..bayangkan,pergi sekolah(tak belajar)..memang best..masa mm and fizik..cikgu just bincang paper exam...then,sejarah dan bahasa inggeris,cikgu tak masuk..masa bahasa melayu,sembang-sembang kosong dengan cikgu..cakap pasal persiapan raya...erm,tak sabarnya nak raya..tahun ini tahun first aku raya bersama orang baru..anak saudara,anas naufal..tak sabar raya bersama budak kecil ini..dan tahun ini pun semua balik..jadi,bestlah..kalau tahun lepas,kakak aku tak balik sebab baru je pregnant..jadi,parents aku pergi kat sana..bila parents aku pulang,baru nak raya..jadi,tak best mana laa..huhu
tadi,ramai jugak kawan-kawan aku tak datang sekolah..bestnya diorang..kalau ikutkan hati ini,memang tak nak pergi sekolah..tapi,mesti parents aku tak bagi..pergi sekolah pun,cikgu tak mengajar sangat..tapi,esok mungkin cikgu nak mengajar..ni,malas ni..aku tak nak belajar untuk hari esok dan lusa..tak ada mood nak belajar..hehe
tadi,sebelum pulang..aku dan kawan-kawan sembang-sembang pasal lower form and pasal sekarang...rindunya masa aku lower form dulu..hehe
actually,i dont have an idea to write what..so,i think its better if i stop here.. :)

Thursday, 18 August 2011

about exam...

hari ini hari ke-4 aku menghadapi exam...dan sudah habis 8 paper..lagi 3 paper..hari ini boleh laa rehat-rehatkan diri dari study..hehe...tapi,aku risau ah sebab exam kali ini memang aku betul-betul santai...
bab-bab bahasa,memang sentiasa tak study sangat pun..just study bab komsas and literature and karangan je..jadi,tawakal je laa...then,mm aku rasa boleh laa kot..cakap pasal mm,aku rasa nak ketawa aje..ye laa,mana taknya..cikgu yang kecoh sangat..jadi,asyik main tanya je..aku pun ada tanya satu soalan dan tak sangka cikgu bagi jawapan plak...haha..dan exam hari selasa hari tu..pqs boleh laa... chemistry aku rasa kiok ah..bayangkan lepas sahur baru nak study..memang laa tak sempat..redha jew laa..nak buat macam mana..study last minute,macam ni laa jadinya...apa-apa pun aku tetap akan cakap yang pqs lebih senang dari kimia..walaupun kawan-kawan aku cakap yang kimia lagi senang dari pqs..aku cakap kat diorang ..(korang pandai kimia,memang ah cakap senang..aku ni,tak berapa nak minat subjek sains..sebab tu cakap maca tu...huhuh)
exam hari ini plak,bio dan sejarah..bio,aku main tembak je sebab 50 soalan paper 1...paper 2 and paper 3 tak ada..dan yang paling best tadi,jawab kertas sejarah...objektif senang sama macam subjektif...tapi,subjektif, aku jawab je apa yang aku rasa betul..huhu
paling best hari ini,masa aku menghafal subjek sejarah dengan bff aku..kitorang hafal sambil pegang jari antara satu sama lain..wow!!lawak gilerr rasenye..tapi,senang nak ingat bila aku dan bff aku wak macam tu..huhuhhuu
aku nak main game dulu..sambil berfacebook...bye-bye
:)

Wednesday, 17 August 2011

masalah & penyelesaian

dalam hidup ini,memang kita tak lari dari menghadapi masalah..setiap manusia mesti mempunyai masalahnya yang tersendiri..termasuklah aku..tapi,adakah setiap masalah itu ada penyelesaiannya?? bagi aku,tak semua masalah ada penyelesaiannya..tapi,sebenarnya,setiap masalah ada penyelesaiannya..cuma,kita sahaja yang tidak tahu apakah penyelesaiannya..huhuhu
macam aku sekarang..pelbagai masalah melanda diriku..exam,perselisihan faham,kecelaruan identiti,confuse in some problem dan pelbagai lagi masalah yang tak terungkap dek kata...tapi,sampai sekarang aku tak tahu macam mana nak selesaikan masalah ini..kalau bercakap tentang masalah exam,aku tahu apa penyelesaiannya..cuma,aku still tak lakukan penyelesaiannya dan menyebabkan masalah ni belum selesai..aku tahu aku perlu study untuk skor dalam exam..tapi,bila study and study still tak berapa nak faham..kalau subjek biology,memang susah sikit sebab perlu banyak menghafal..so,aku kena settle kan jugak masalah yang satu ini...huhu
so,otak yang dikurniakan oleh Allah ini,gunakanlah dengan sebaiknya untuk menyelesaikan sesuatu masalah dengan sebaik mungkin..insyaAllah,Allah sentiasa membantu hamba-hambaNya... :)

Saturday, 13 August 2011

hehe

salam semua...erm,bosan laa plak aku rasa hari ni..sedangkan banyak benda yang aku kena buat sebab esok exam..tapi,aku still macam ni..huhu..aku tak pandai sangat nak menulis blog aku supaya menarik kerana kadang-kadang aku sorang je yang rasa blog aku ni..ok je laa..tapi,yang pasti aku suka baca blog orang lain especially my friend , fasih and nadhrah...bagi aku biarlah blog ni cukup mendatangkan faedah buat semua terutamanya untuk aku sendiri..bila berblog ni,aku rasa macam ni laa tempat aku nak luah segala apa yang patut aku luahkan walaupun hanya sekadar menaip keyboard di depan ni..huhuh
ia hanyalah satu blog yang simple,cukup-cukup simple..sebab aku adalah seorang yang simple..and aku suka pada sesuatu yang simple.. :) ...thats why my blog so very simple..
(sorry ah kat sape2 yg x brminat dgn blog aq ni..aq x kesh pun klu x de sape yg minat blog ni..biarlh aq prasan sorg2 dlm ni..huhu)
ok laa..aku nak off dulu laa sebab aku nak buat homework sambil study sikit-sikit...
wassalam~

Thursday, 11 August 2011

mood??

huh!!next week exam??macam tak percaya plak..huhu..pejam celik,pejam celik..dah exam balik..then,next year..exam paling besar yang akan ku hadapi..takutnya!!pe2 pun,aku kena selalu bersedia..tapi,sekarang ni aku tak de mood nak study laa..tapi,alhamdulilah sangat-sangat kerana bila dah puasa,mood nak berfb dan berblog ni macam dah hilang..kalau dulu,bukan main excited lagi bila balik sekolah..sebab nak buka facebook dan blog..tapi,sekarang,bila balik sekolah..rehat-rehat dan tenangkan diri..aku lebih suka menyendiri sejak akhir-akhir ini..aku tak tahu kenapa suka sangat menyendiri..tapi,kadang-kadang bila asyik menyendiri,mencari ketenangan dan melayan perasaan..mulalah mood nak buat homework datang dengan sendiri..ni yang aku suka ni..bukan senang mood tu nak datang..sekali sekala je mood tu datang dan bila dah bertukar mood nak buat kerja..habis kerja aku lakukan..tu yang paling aku suka..dan sekarang ni mood aku ialah nak menaip..so,aku taip laa apa yang aku suka..hehe...and,lepas ni plak mood aku akan bertukar kepada mood sleepy..haha
jadi,control laa mood kita dengan baik...dan bila mood jiwang datang,pandai-pandailah korang kawal..setakat ni,setiap mood aku still boleh kawal..alhamdulilah~
tapi,bila emosi terganggu..then,bad mood datang..ni laa yang susah sikit nak kawal..kalau good mood ,ok laa..but,if i'm in bad mood..wow!!very hard too control it..hehe
so,the conclusion is you must know how to control your mood because iti is yours!!

Saturday, 6 August 2011

hati & perasaan, hanya ALLAH tempat ku mengadu..

apa yang ada pada hati dan perasaan??dalam hati sudah tentu ada pelbagai perasaan..gembira,sedih,rindu,benci,sayang,fed-up,geram,marah, dan lain-lain lagi..
kadang-kadang lebih baik perasaan tu hanya hati kita sahaja yang mengerti..biar laa kita sahaja yang tanggung semua tu dan tak perlu dikongsi perasaan tu..betul tak??
dua-tiga hari ini aku rasa sedih sangat..aku tak tahu kenapa..huhu
dan sejak akhir-akhir ni,aku pun rasa happy..macam-macam perasaan terbit di lubuk hatiku ini..dan bila kita fikir-fikir balik..hanya ada satu tempat yang sesuai untuk kita luahkan perasaan hati kita,iaitu kepada ALLAH..hanya Dia tempat kita mengadu..
sekarang aku nak kongsi satu perasaan yang aku alami,iaitu sedih...aku sedih sangat bila melihat keadaan umat Islam pada zaman sekarang..dah makin teruk aku tengok..macam mana kalau Rasulallah masih ada bersama kita??adakah Nabi gembira melihat keadaan umat zaman sekarang??mari kita renung-renungkan..
gejala sosial dah makin berleluasa zaman sekarang...dan kebanyakannya dari umat Islam..nauzubillahi min zalik..cuba kita lihat dalam kampung kita..macam mana keadaan umat Islam di kampung kita..kalau dah kucar-kacir..apatah lagi dalam sesebuah masyarakat...jadi,sama-samalah kita ubah perangai kita...ingat mati,ingat mati dan ingat mati... dan insyaALLAH,sedikit sebanyak kita sedar kesalahan kita selama kita hidup..dan insyaALLAH,di bulan puasa yang penuh barakah ini sama-samalah kita memperbanyakkan lagi ibadah-ibadah kita untuk bekalan di akhirat kelak..insyaALLAH..
marilah kita muhasabah diri kita... :)

Thursday, 4 August 2011

rindunye~

bila kita dah meningkat remaja..mulalah alam sekolah rendah dirindui..macam aku..zaman sekolah rendah lah satu zaman yang paling kelakar aku rasakan..sebabnya waktu tu masing-masing kebudak-budakan lagi..jadi,bila kita kenang kembali kisah-kisah di zaman sekolah rendah..aku rasa asyik nak tergelak je..dari aku darjah 1 sampai laa aku darjah 6,pasti ada cerita yang menarik yang takkan aku lupakan..bestnya kalu dapat kembali ke zaman tu..rindunya aku kat kawan-kawan lama..kawan-kawan yang selalu mengindahkan hari-hariku..kenakaln korang semua membuatkan aku rindu semua tu..rindunya kat cikgu-cikgu,kat sekolah..dan bila aku dapat contact kawan-kawan lama,aku rasa happy gilerr..happy sangat-sangat..apa-apa pun setiap tahun di sekolah rendah meninggalkan pelbagai kisah yang menarik buatku...memories never die..skkt always in my heart and i will not forget all the friends at skkt..miss you all~

Wednesday, 3 August 2011

cerita 1 Ramadan 2011

1 Ramadan merupakan hari pertama umat Islam menjalankan ibadah puasa..sama macam aku.. pagi-pagi bangun sahur bersama keluarga..lepas sahur,aku buat kerja sekolah yang masih belum siap..lepas tu,siap-siap ke sekolah..bila masuk je waktu tengah hari,mula lah aku rasa mengantuk..namun,ku gagahkan diriku untuk tidak tidur di dalam kelas..bila jam menghampiri 12.25,aku dan kawan-kawan ku(group aku),tiba-tiba rasa nervous sebab masa tu adalah waktu bm..di mana kami kena berforum..bila cikgu masuk..aku and the gang pergi toilet..after a few minute,kami masuk semula ke kelas..masa mula-mula,pengerusi forum bercakap..masing-masing nak tergelak disebabkan lawak yang dilakukan olehnya..bila sampai giliran aku nak cakap,aku cakap je lah..tapi,bila nak masuk isi yang ke-2..pasal faktor,aku lupa apa yang aku nak cakap..so,aku diam sekejap..keadaan dalam kelas memang senyap-sunyi..kenapa diorang semua tak bagi respond macam sebelum-belum ni??pelik aku..
mungkin sebab puasa kot..diorang mengantuk and tak larat..huhu
bila habis jew berforum,leganya aku rasa..tapi,lepas tu pelbagai soalan dikemukakan oleh kawan-kawan yang lain..aku ada idea,tapi tak pandai ah nak bagi jawapan..nasib baik pengerusi dan panel 1 banyak idea..huhu
bila balik sekolah je,terus aku tidur..letih sangat aku rasa..bila bangun,solat asar..lepas tu,tengak tv kat dapur..dalam pukul 6.45 petang,aku pergi ikut kakak aku ke rumah nenek aku..lepas aku siap hidang makanan kat rumah nenek..aku pergi sungai kat belakang rumahnya..indahnya ciptaan Tuhan..aku suka lihat laut dan sungai..cukup mendamaikan..sambil menikmati ciptaan Tuhan,aku sembang-sembang kosong dengan kakak aku...dalam pukul 7,aku pulang ke rumah..lepas tu,buka puasa sama-sama dengan keluarga aku..then,aku rehat-rehat kejap..bila azan isya' mula berkumandang,aku pergi menunaikan solat terawih kat masjid..ada satu incident kat masjid  masa malam tu..memang menyakitkan hati aku..ada jugak manusia Islam yang macam tu..kalau ikutkan hati aku,memang aku nak marah gilerr kat dia..tapi,disebabkan aku tahu tak baik la marah-marah terutamanya dalam masjid..lagi pun,ni kan bulan puasa..jadi,aku tak jadi nak marah kat dia...aku malas laa nak cerita kat sini..tak baik memburuk-burukkan orang..Insya-Allah,dia sedar kesalahan yang dia lakukan ..
lepas balik terawih,aku buat homework..sambil-sambil buat homework ,aku terfikir tentang keadaan umat Islam zaman sekarang..umat Islam zaman sekarang dah makin teruk aku tengok..aku rasa sayu bila mengenangkan apa yang dilakukan oleh kita semua,umat Islam sekarang..macam-macam gejala sosial berlaku..astaghafirullah hal azim..
bila mengantuk,aku terus tidur...itulah cerita 1 Ramadan 2011 bagiku...hehe

salam ramadan al-mubarak

selamat berpuasa kepada seluruh umat islam..hari ini sudah tiga hari umat islam menjalani ibadah puasa..semoga ramadan kali ini lebih membawa berkat kepada kita semua..amin..
jadi,sempena ramnadan yang penuh barakah ini..banyak-banyakkanlah berzikir,bertadaraus,solat terawih,solat sunat dan sebagainya...setiap ibadat-ibadat yang dilakukan mestilah ikhlas kerana Allah S.W.T..moga-moga kita mendapat ganjaran pahala daripada-Nya..
sempena ramadan kali ini juga..mintalah kepada Allah agar segala dosa yang kita lakukan diampunkan oleh-Nya..ingatlah bahawa kita tidak tahu bilakah kita akan dimatikan..mungkin beberapa minit lagi,mungkin beberapa jam lagi dan mungkin juga esok,lusa..jadi,sebelum kita menutup mata buat kali yang terakhir..bertaubatlah dan mintalah keampunan dari-Nya..sesungguhnya Dialah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani...

sesungguhnya pintu keampunan sentiasa terbuka kepada mereka yang bertaubat.... :)