Tuesday, 21 May 2013

my second interview~

assalamualaikum dan selamat malam.. :)
busy tahap tak tahu nak cakap apa dah ni..tapi still ada masa untuk menaip segala bagai..but,never mind because i like to these actually..hehe
tanpa membuang masa,aku nak story mory sikit pasal interview kedua aku..13 Mei 2013.. cuba korang bayangkan ok,dari satu tarikh kepada satu tarikh,pihak IPG tangguh untuk semakan temuduga..selepas seminggu kepada satu minggu seterusnya..namun,aku sebagai manusia harus bersabar..apa orang putih selalu cakap tu.. ha,BE PATIENCE!





that statement is true,right?
so,alhamdulilah syukur ke hadrat Ilahi kerana aku berjaya dapat temuduga IPG..tanggal 6 Mei tak akan aku lupakan..ye laa,mana taknya..at first,masa bulan April..lepas tu tangguh seminggu..lepas tu bulan Mei pulak..dan akhirnya,tiba juga 6 Mei yang ku nantikan..

IPG kampus Tengku Ampuan Afzan,Kuala Lipis,Pahang... course pendidikan islam.. 13 Mei 2013.. bilik A.. jam 8.30pagi ujian INSAK.. 10.45pagi temuduga..

hari sabtu tengah hari,lebih kurang pukul 12.30tengah hari,aku bertolak dari rumah kesayanganku ini..bersama dengan parents tercinta dan atuk nenek pun turut serta..perjalanan yang memakan masa hampir 6jam(ayah aku yang drive)..kalau orang lain mungkin ambil masa 5jam sahaja agaknya..petang tu,aku berehat kat rumah pak saudara aku..penat sangat rasanya walaupun dalam kereta aku tak buat apa-apa pun..hehe

keesokannya,13 Mei.. selepas sarapan dan bersiap,aku bertolak untuk ke IPG..berdebar sangat-sangat..ujian INSAK tak ada masalah sangat sebab cuma jawab YA atau TIDAK, WAJAR atau TIDAK WAJAR, SETUJU atau TIDAK SETUJU..135 soalan dalam masa 30 minit..aku hanya mempunyai lebihan masa sebanyak 5minit sahaja..ok laa tu kan :)

jam di tangan menunjukkan 11pagi,namun kumpulan aku masih tak dipanggil-panggil..selepas beberapa minit,kami dipanggil masuk..sebelum masuk,kami diminta untuk menurunkan tandatangan pada kertas yang tertampal pada pintu.. AMIN? tak hadir... seterusnya, JAFNI.. ustaz tu pandang budak lelaki kat belakang aku..dia suruh budak tu datang dan tandatangan..aku dengan segera mengangkat tangan dan berkata "SAYA!!".. memang tak boleh nak lari kan..selalu je orang ingat nama aku lelaki..huhu

6orang daripada 8orang masuk ke dalam bilik untuk ditemuduga..
sesi 1: perkenalkan diri
sesi 2: lihat video dan terangkan apa yang anda faham : MBMMBI
sesi 3: speak english :EDUCATION
sesi 4: cakap arab : RASULALLAH QUDWAH HASANAH
sesi 5: cakap bahasa asing : satu ayat sahaja

alhamdulilah,dapat tajuk MBMMBI..tajuk yang agak senang..syukur sangat-sangat.. sesi 1,aku orang last yang bercakap..sesi 2 dan 3,aku orang first yang kena cakap.. sesi 4 dan 5,aku orang yang ketiga bercakap..so far so good..lega bila dah habis interview...

ye,pengalaman masa interview pertama dah ada..jadi,untuk interview yang kedua ni,kira ok laa.. bagus..





ok laa,dah lewat sangat ni..lagipun aku ada kerja nak buat sikit..aku rasa tu je laa yang aku nak cerita.. walaupun jauh,tapi demi harapan seorang ibu,aku study dan pergi temuduga tu..ya ALLAH,permudahkanlah urusan hambaMU ini..amin ya rabbal alamin.. :)

next story aku tak cerita dah pasal interview because i think this is last interview for this year..hehe

Saturday, 4 May 2013

my first interview~

assalamualaikum pembuka bicara.. :)
dah lama rasanya tak post entry..dah berhabuk dah blog ni..tapi,tak apa laa..almaklumlah,aku sedikit busy sejak dua menjak ni.. jom ikuti cerita aku kali nim..berlepas ke KB.... :)

ha,korang mesti tahu kan,ni logo apa? ha,ni laa lambang Universiti Malaya (UM).. alhamdulilah,aku dapat tawaran untuk temuduga di Kota Bahru,Kelantan..UM,course asasi pengajian Islam..

seawal jam 4pagi,Isnin,29April 2013,aku dah dikejutkan oleh bonda tersayang..dalam keadaan yang masih mengantuk,aku gagahkan diri untuk masuk ke bilik air..setelah hampir 30minit aku mengambil masa untuk bersiap,kami sekeluarga bertolak ke KB... perjalanan yang memakan masa hampir 3jam sudah cukup untuk aku tidur,bangun,lepas tu tidur balik,bangun balik..hahahhaha

tepat jam 7.30pagi,aku dah sampai kat U tersebut..UM Nilam Puri..haha then,aku and family (mak,ayah,adik) pergi mengisi perut yang dah berbunyi-bunyi mengikut rentak masing-masing...pagi-pagi tu aku makan nasi lauk ayam dan segelas milo panas..fuhh! berasap lidah aku rasanya..

jam 8pagi,UM telah dipenuhi dengan pelbagai jenis kenderaan di kawasan lapang tersebut..termasuk lah kereta Exora kepunyaan ayah aku...lepas tu,aku dan budak-budak yang lain diminta untuk mendaftarkan diri..selepas tandatangan kehadiran,kami diminta untuk duduk dalam kumpulan masing-masing..aku,kumpulan 7..kawan aku pulak,kumpulan 8..ha,lupa nak cakap! kebetulan,aku dan kawan aku,Yana dapat tawaran yang sama..so,masa sampai kat UM,aku jalan dengan dia laa...

"Eh,group awak semua lelaki la..",kata Yana..

"Ha? Biar betul!", terkejut gila bila tahu aku seorang jew perempuan dalam kumpulan tu..tapi,nak buat macam mana..redha je laa..kumpulan Yana semua perempuan..

kemudian,kami semua diminta untuk mengisi satu borang yang keseluruhannya berbahasa Inggeris..kumpulan aku dah penuh dah..aku dan empat orang lelaki.. ada satu budak lelaki ni,pakai baju hitam berjalur-jalur..fuh, aku suka sangat tengok baju dia..hensem! wow, siap bersongkok! memang boleh jadi ustaz pilihan nim..tup-tup,dia duduk sebelah aku..tapi,bila seorang lagi lelaki datang,aku kena beralih tempat..so,kiranya aku,budak laki baju putih,budak laki baju hitam jalur-jalur,budak laki baju kuning bersongkok dan budak laki baju kuning tanpa songkok..ha,cukup 5orang ahli kumpulan 7.. (Y)

"Jafni!"
terkejut jugak aku bila ada yang memanggil..siapa pulak yang panggil aku tetiba nim? hurmmmmm......
aku pun berpaling ke arah kanan..chop! budak yang aku puji tadi laa..ceh,kawan aku rupanya! bukan main lagi aku puji..rupa-rupanya kawan sendiri..hahhaha

"Eh,ada jugak dia kat sini?" balasku sedikit terkejut dengan kehadirannya..lebih-lebih lagi satu kumpulan denganku...
"Ada la. Datang dengan siapa?" soalnya..
"Mak ayah la" balasku sambil tersenyum..hurm,tak sangka dia pun dapat temuduga ni..ye laa,budak straight A's mesti sibuk untuk interview oversea kan..bukannya U tempatan..hahhaha

hampir 2jam aku terpaksa berkurung dalam bilik tu..akhirnya,kumpulanku dipanggil untuk pergi ke bilik temuduga..kami berjalan mengikut arahan yang diberikan oleh pensyarah kat U tu..

aku melangkah dengan bacaan Bismillah semasa masuk ke bilik temuduga bersama-sama ahli yang lain..aku mengambil tempat di hujung sekali..almaklumlah,satu-satunya perempuan dalam group tu..setelah memperkenalkan diri,kami diminta untuk berbincang satu tajuk,iaitu "ICT,kebaikan dan keburukan"... setelah 30minit sesi perbincangan antara kami berlangsung,kami semua bersedia untuk keluar...alhamdulilah,selesai sudah temuduga yang aku kira so far so good! :)

ok,aku nak puji sikit lagi boleh tak? memang aku terpegun sangat dengan tiga jejaka dalama kumpulan aku tu..eh,jangan fikir bukan-bukan pulak,ye..aku terpegun dengan kepetahan mereka berkata-kata,seolah-olah aku sedang mendengar ceramah agama..ada hadis dan ayat Al-Quran yang disebut dalam setiap kata-kata mereka..aku tabik kat korang!!! (Nasaruddin,Hakim,dan mat Klate)...

lebih kurang jam 12tengah hari,aku bertolak pulang..penat pun dah terasa sangat-sangat..bukan penat berjalan,tapi penat menunggu giliran tadi..huhu 2jam menunggu,siapa tak penat,kan? :)

ok laa,sampai di sini saja entry aku kali nim..dah panjang sangat kut celoteh aku..hehehe

p/s: see u next time on the next enry!!