Saturday, 9 November 2013

i miss u~ 2

assalamualaikum w.b.t... selamat malam semua.. hari ni dah 9hb 11 2013..bersamaan 5 Muharam 1435H.. bersamaan 3minggu dah aku lalui untuk semester 2.. hari ni kan,entah kenapa aku rasa kosong..rasa sunyi..serba tak kena jew.. hanya DIA yang Mengetahui... :)

hari khamis last episod Love You Mr. Arrogant..semangat aku layan citer nih!! best gilerr...almaklumlah,cerita yang diadaptasi dari novel semuanya aku suka..hehe hari jumaat,aku layan cerita Horeee yang Akim berlakon tu..fullamak!!layan lagu Sudirman memang mengimbau kembali semua kenangan aku..ari sabtu (today), entah kenapa aku pergi tengok semua gambar aku dan kawan-kawan waktu sekolah menengah..dari Form One sampai Form Five..rasa nak nangis pun ada..lepas tu,tengok gambar aku dan family waktu 2008-2013..setitik demi setitik air mata mula jatuh...



kat sini,aku nak share sikit gambar yang berjaya mencuit hati aku..oh my friend, miss u so much!!

this is my bestfriend waktu aku form 4..and sampai sekarang pun,aku still anggap dia bestfriend aku..walau jarang berhubung,tapi aku sentiasa ingat dia..rindu dia sangat-sangat..tak kisah laa,kalau diri ini dilupakan pun..huhu masih segar dalam ingatan,terfikir bahawa waktu lepas PMR,tetiba kami jalan bersama masa lawatan..padahal,bukan rapat sangat pun..rupa-rupanya,ALLAH nak tunjuk bahawa dia lah orang yang aku rapat bila masuk form 4..


kiri, aku..kanan, dia.. tengah, kawan kitorang...masa ni kat Cameron Highlands... :) jujur aku cakap,aku tak banyak sangat bergambar dengan dia..tapi,kenangan terpahat di hati tu,memang banyak sangat..sampai tak terluah..tak leh nak dibilang... from A-Z, she knows about me..satu benda yang memang aku TABIK SPRINGGG kat dia,dia ni kuat ingatan..semua yang aku cerita,mostly dia ingat..kengkadang,aku sendiri yang terlupa bahawa aku dah cerita dah pun pasal tu kat dia..but,still cerita lagi..and one more thing, dia ni memang selalu jadi pendengar setia aku..waktu susah dan senang aku..tapi,pasal dia,aku tak banyak sangat tahu pun..yela,aku takkan sesekali paksa dia untuk cerita everything kat aku,..aku respect dia punya hak..kalu nak cerita,aku sedia dengar..kalu tak nak cerita,aku tak paksa..sebab dia berhak untuk cerita kat siapa yang dia kehendaki.. Shah,how i miss u dear..banyak benda nak story telling nim.. ku kan tetap menantimu..semoga ku kan bertemu denganmu..last kami jumpa,waktu hari Guru, 16hb Mei 2013..tu pun,xsempat nak borak panjang..hampir 6bulan dah tak jumpa..ibarat 6tahun..

ha,ni waktu kami jadi chef muda..goreng keropok jew pun..hehe sempat lagi bergambar..nasib baik tak hangit keropok kami.. :) kat tengah ni pun kawan kitorang..
hurmm,entah laa..aku sendiri pun tak leh nak describe banyak-banyak sangat..apa yang penting,she is my BESTfriend..laen dari yang laen..kadang,kalu ada yang kurang tu perkara biasa..tapi,mostly dia ni baik dan memang sekepale dengan aku..tapi,aku nakal sikit laa dari dia..aku ni malas lagi dari dia..aku ni teruk lagi dari dia..pendek kata,dia ni lagi baik dari aku..so,memang banyak jugak laa aku berubah ikut dia.sedikit sebanyak,jadi baik laa sikit aku nim..haha
betul laa orang cakap, pengaruh kawan ni kuat kan..aku dulu,memang tak pernah sentuh novel,tak pernah kenal apa itu K.O.R.E.A..tapi,bila ada kawan yang ajak,yang duk cerita itu ini..lama-kelamaan,terpengaruh laa jugak..(bukan dia yang aku maksudkan..ni kawan aku yang lain) makin besar,aku dah pandai baca novel dan tengok cerita korea,..nasib baik aku masih tak kenal apa itu KPOP..lagu-lagu korea..2PM..Super Juniors and so on laa.....hai,aku ni..dah merapu ke lain dah nim..nak cerita pasal lain,benda lain yang aku taip..tak pe laa, taip jew apa yang terlintas kan...hehe

kalu nak kongsi kenangan aku dan dia,rasanya biarlah rahsia..banyak sangat sampai aku tak tahu nak mula dari mana..nak akhir kat mana.. akhir kata dari aku,sahabat sejati,takkan pernah berubah hati..

this song is my favourite song..
SAHABAT by Najwa Latif

kau ada di kala ku suka di kala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
kau ada di kala ku perlu setia menemaniku 
pegang erat tanganku bila aku jatuh

kau lah yang selalu selalu menemaniku
mendengar kisah pahit manis hidupku

kau lah yang di situ setia menungguku
kau lah yang satu menjadi sahabatku...

KAU lah yang satu menjadi SAHABATku.... <3 ;)

to: shah

p/s: ttibe nak post pasal budak ni at first,,hehe lepas ni,turn orang lain plak..
hanya kamu yang PERTAMA di hatiku <3 

Friday, 11 October 2013

~smile~2

hai semua.. jom sambung dengan entry seterusnya..
kali ni,aku nak cerita pasal kehidupanku di Universiti Malaya (UM).. lebih tepat lagi Universiti Malaya Nilam Puri (UMNP)..Nilam Puri ni cawangan kepada UM laa lebih kurang..induknya kat KL.. UMKL.. semester 1 aku ditempatkan dalam majmuah 1.. M1S1.. majmuah ni perkataan arab..maksudnya kumpulan..lebih kurang cam kelas or group laa..ada 6majmuah untuk course Asasi Pengajian Islam (API) dan 2majmuah untuk course Asasi Pengajian Islam dan Sains (APIDS)..firstly,aku rasa agak rezup bila ditempatkan dalam majmuah1..yela,kelas pertama,mesti laa hebat-hebat kan..aku ni siapa laa..hanya biasa-biasa jew..tak layak rasanya untuk berada dalam majmuah tu..tapi,aku think positive..ada hikmah kenapa ALLAH tempatkan aku kat majmuah tu.. :)

aku kena belajar 13subjek semuanya untuk semester1..mak ai,giler laa..macam nak SPM balik je ni..terkejut beruk aku masa dapat jadual semester..
1. praktikal ibadat - ha,ni subjek lebih kepada amali..macam solat sakit,sembelihan,wudhu',tayammum and so on..subjek dibawah Pendidikan Syariah Islamiah (PSI) laa lebih kurang..
2. mutolaah - subjek ni kalau dalam Bahasa Melayu macam kefahaman laa lebih kurang..ada teks,jawab soalan..buat ayat..bagi perkataan seerti dan berlawan..boleh tahan laa
3. ulum quran - yang ni subjek favourite aku..macam belajar Pendidikan Quran Sunnah (PQS)..ustaz yang ajar subjek ni pun best..
4. sarf - sarf ni macam tatabahasa laa..tatabahasa arab
5. nahu - ni pun sama..tatabahasa jugak ar lebih kurang
6. tajwid - belajar tajwid Al-Quran..kena menghafal 3 surah yang ditetapkan.. Al-Mulk, As-Sajdah,Yasin..lepas tu kena tasmik (baca depan ustaz)..setiap minggu belajar hukum-hukum tajwid..mengaji..setiap orang mesti kena baca Al-Quran dengan tajwid yang betul setiap minggu..ada markah untuk setiap bacaan..best mendalami ilmu Al-Quran..tenang jiwa
7. maqal- buat karangan laa jawabnya..aku ni tak pandai sangat bab-bab nak mengarang ni.so it is a little bit hard for me
8. english - ni laa satu-satunya subjek yang tak ada tulisan dari kanan ke kiri.. i love english.. belajar english lagi best dari belajar arab..tapi,aku kena belajar arab juga..tu kan bahasa syurga :)
9. hadis mukhtarah - ni kaji hadis..belajar hadis 40..tapi untuk semester ni,belajar 32 hadis sahaja dulu..kena hafal hadis-hadis tu dan faham maksud..kaji hadis pun best :)
10. balaghah - balaghah ni macam sastera ar..kiasan-kiasan arab..kata-kata puitis..camtu ar..ustaz yang ajar subjek nim best..
11. muhadathah - macam berdialog laa lebih kurang..subjek ni banyak ajar camna nak komunikasi dengan mudah..perkataan dia pun senang-senang..best 
12. nasyatat - setiap minggu ustaz akan panggil untuk kita cakap kat depan dewan kuliah..nasyatat ni kena gabung dengan 4majmuah taw..ustaz akan bagi tugasan laa..pastu, kita cakap apa yang kita dah buat tu..kena cerita pasal family laa, ucapan tahniah untuk kawan, ucapan takziah laa..belajar buat surat laa..camtu ar lebih kurang
13. MPS - MPS ni pemantapan sakhsiah..ada mentor..ustaz akan suruh kita baca Al-Quran..lepas tu,sama-sama fahami makna ayat-ayat suci Al-Quran tu..lepas tu,ada yang kena bentang pasal tajuk dalam buku 'Apa Ertinya Saya Menganut Islam?'..lepas tu,sama-sama bincang.. and last, berdiskusi tentang isu semasa..bersoal jawab bermacam soalan..

fuh! giler banyak subjek aku..jadual pun bukan main padat lagi..everyday,start pukul 8 pagi kecuali hari Khamis,pukul 9 pagi..paling lewat habis kelas pukul 5 petang.. paling awal,pukul 4 petang..setiap hari Rabu,tak ada kelas..tapi,ada program kat dewan, jam 8.30 sampai 12.30..program bahasa Arab..Muntada nama program tu.. :)

ok..time to sleep now..besok aku sambung story mory balik pasal ni ye..hehe
good night to all of you..sleep tight,sweety..sweet dreams.. :)

~smile~ 1

its been so long..i never care about this blog..actually,being the university's student is so busy..memang tak de masa langsung wei untuk aku luang main-main blog nim..but,it is okay..sekarang ni aku ngah cuti semester taw..so,i want to update my blog now.. :)

sekarang..aku nak cerita apa yang berlaku sepanjang aku belajar..sepanjang berbulan-bulan aku menghilang dari blogging..

first of all..aku nak mengimbas kembali saat beraya bersama keluarga tercinta..memang best gilerr woo


this is my lovely family..tapi sayang,satu-satunya abang tak de dalam gambar ni sebab dia jadi cameraman..incomplete picture..huhu SEVEN PRINCESS~


this is me with my sister, my niece and my sister-in-law.. :)

ni gambar dengan akak kesayanganku merangkap puteri yang paling catik ar dalam family aku..haha

ni akak yang selalu banyak bagi aku nasihat..tegur aku..sayang along sangat-sangat.. alang + along = :)

my mum and her grandchild..

all in green..abang and his wife and his lovely daughter..

macam biasa..firstly,di hari mulia ini..susun sepuluh jari memohon kemaafan..sorry for everything.. second,ziarah menziarahi kat rumah sanak saudara..and third, kalau ada rezeki,dapat laa angpau(duit raya)..kalau tak,tak de laa..tapi,makin besar,makin sikit duit raya..dan satu hal yang penting,makin besar makin kita mengerti perbezaan sambutan raya..waktu kecil-kecil lain ceritanya..dan bila dah besar,lain pula ceritanya..hehe

thats all..to be continued with other story~
*senyumlahwalauhatimusedangmenangis*
-always smile- :)

Wednesday, 14 August 2013

beratnya hati..

Assalamualaikum w.b.t.. Tanggal 12 Ogos,aku terpaksa meninggalkan kampung halaman..berat kaki ini untuk melangkah kembali ke Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Nilam Puri (APIUMNP)..ye laa,baru berapa hari aku sempat beraya dengan family.. Khamis,Jumaat,Sabtu,Ahad.. 4hari jew aku sempat beraya dengan keluarga tercinta..sedih tak terkata saat aku perlu mengemaskan semua barang aku untuk pergi ke UM.. :'(

bye2,terengganu..selamat tinggal family tersayang dan rumah kesayangan..





pilu hati ini saat aku bersalaman dengan semua..sebak dada ini hanya Tuhan yang mengerti..

ya Allah,aku mohon..Engkau berilah aku sekali lagi kekuatan..tabahkan hati dan jiwaku..sungguh,aku ini hanyalah hambaMU yang lemah~

Thursday, 13 June 2013

varsiti kesayanganku~ part 1

assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.. salam sejahtera dan selamat malam..hehe
alhamdulilah,aku sudah bergelar mahasiswi di sebuah universiti terulung di Malaysia..ha,mana lagi kalau bukan universiti nombor 1 dalam Malaysia, Universiti Malaya..






ni laa logo universiti kesayanganku.. :)


yang ni pula, logo akademi pengajian aku.. Akademi Pengajian Islam.. fakulti Nilam Puri,Kota Bahru, Kelantan..so, aku adalah mahasiswi Universiti Malaya Nilam Puri (UM NP)..hehe
jom ikuti apa aktiviti aku sepanjang tiga minggu dah bergelar mahasiswi..




tanggal 26 Mei 2013, aku perlu mendaftarkan diri di bumi Nilam Puri..lebih kurang jam 7pagi, aku bertolak dengan parents dan akak..adik aku tak ikut pun sebab diorang ada kelas tambahan..almaklumlah,kan dah cuti sekolah..sebenarnya,aku jealous sangat..orang lain dah start cuti,aku pulak kena pergi belajar..hukhuk tapi,tak mengapa..demi ,mencari ilmu,aku tabahkan hati walaupun hati kecilku meronta-ronta tak nak meninggalkan family tercinta,rumah kesayangan,tak nak tinggal semua... :'(

kerana terlalu sebak, air mataku keluar dengan laju saat aku memeluk ibuku..entah mengapa,berat hati ini bila ibu tiada di sisi..meninggalkanku di bumi Nilam Puri ini..aku ni bukan biasa ditinggalkan jauh-jauh macam ni..memang la, tak ada laa jauh sangat Terengganu dengan Kelantan..tapi,aku tak biasa berdikari kat negeri orang..aku takut..aku takut aku tak boleh carry on kat universiti masyhur ni..ye la,universiti yang top ni, memang kena struggle betul-betul..dah laa guna bahasa Arab dan bahasa Inggeris sahaja.. main language is Arabic..aku ni bukan la terror sangat Arabic and English..kalau bahasa Melayu tu aku pandai la, sebab tu bahasa kebangsaan..bahasa yang aku guna saban hari..tiap waktu tiap ketika..

DOAKAN YANG TERBAIK BUAT AKU.. tu laa kata-kata keramat aku sebelum aku melangkah ke bumi Nilam Puri..aku pesan kat semua yang tersayang, (parents,sibling,friends)... !!




selepas tanganku melambai pemergian ibu bapaku untuk kembali pulang ke Terengganu,aku menangis sebak..tak tahu mengapa, berat kaki ini hendak melangkah masuk ke bilik, B021..
selepas dua jam berada di dalam Dewan Johor bagi perasmian Minggu Haluan Siswa (MHS), aku minum petang dan solat Asar..jam 5petang pula, semua siswa siswi dibahagikan kumpulan bagi tempoh masa seminggu..aku Kump 1 (Al-Falah).. syukur alhamdulilah,aku satu kumpulan dengan schoolmate aku, Yana dan Akim.. :)
waktu makan malam pula,sekali lagi aku menangis..entah mengapa,saat aku memandang rezeki di hadapanku,wajah-wajah tersayang bermain di fikiranku..mak,ayah,adik,akak,abang!! aku rindu korang!! namun,segera ku seka..malu laa nangis depan orang..hehe
buat kali yang seterusnya,waktu muhasabah diri,sekali lagi aku mengalirkan air mata..oh,Jafniey kenapa kuat sangat nangis hari ni? ingat ALLAH ada bersamamu sayang.. ALLAH ada..kuatkan diri taw.. aku sengaja memberi kata-kata semangat buat diri sendiri agar aku lebih cekal dan tabah macam orang lain.. Jafniey Syahana,u can do it!! chaiyok!!

hari kedua MHS,
taklimat pengajian, taklimat perpustakaan,pengukuhan bahasa Arab,motivasi.. petang tu, ada riadah sikit..aku masuk badminton dengan Liana,budak Perak..yang lain masuk bola tampar dan bola jaring..yang tak masuk apa-apa kena practise tarian untuk senamrobik.. ha,lupa nak cakap..pagi-pagi ada senamrobik,lepas kuliah Subuh..kami kena buat tarian (Renjis,Corner,Pusing,Forward)..memang syok habis laa..kena nyanyi lagu Demi Matahari..lepas tu,at the end,kami sudahi dengan Doa Dhuha.. :)





hari ketiga MHS,
kuliah subuh,senamrobik,taklimat penginapan,suaikenal dengan pensyarah,pengukuhan bahasa arab,sukan,forum.. sukan,dah bertanding dah..sorry to say,aku kalah dalam pertandingan beregu..tapi kekalahan ku bukan salah kami,salah pengadil yang tak adil..ada ke patut,markah yang kumpulan aku dapat,dia bagi kat pihak lawan..memang tak adil kan..bayangkan kami kalah 21-8.. tak logik sangat-sangat..memang kami tak pro sangat,tapi takkan 8 jew yang kami dapat..yang kedua 21-15 rasanya.. apa-apa pun aku redha..dah rezeki pihak lawan dapat menempah tempat ke pusingan akhir.. kami halalkan dan maafkan kesalahan pengadil :) rezeki kami ada kat lain agaknya..hehe





hari keempat MHS,
enjoy sangat-sangat hari ni..kerana tiada taklimat..happy sampai ke telinga dah..hehe macam biasa,kuliah subuh dan senamrobik..kemudian pengukuhan bahasa Inggeris..tak bosan langsung..





ni laa aktiviti kami..bina sebanyak mungkin perkataan English daripada huruf yang kami dapat.. kemudian,explorace kepenggunaan..kumpulan Al-Falah merupakan kumpulan yang terakhir bergerak dari Dewan Johor..this is because,kitaorang terlalu mengambil masa untuk mencipta trademark..memang kalut laa jugak bila tengok tiga kumpulan tu dah tiada dalam dewan..oh no!!




ternyata kami lebih tangkas..Al-Falah boleh!! kami mendapat naib johan..petang tu pula,pertandingan rekacipta..kekeringan idea,kami tak tahu nak buat apa..ops,silap..bukan kami..aku jew yang tak ada idea sebenarnya..hehe aku follow jew..tolong pun sikit jew..at least tolong,kira ok dah tu..hehe

ikhwah kumpulan aku..aku tabik springg kat korang!!! (Y)

ni hasil karya akhowat kumpulan aku..apa benda la agaknya ni? *think*


masih sempat akhowat bergambar..cheer up,ladies!! :)

kami bertiga ,GENG!! peace yo! budak ganu ni..hehe

malam kemuncak. persembahan pentas..korang tengok video ni taw..hehe


Tuesday, 21 May 2013

my second interview~

assalamualaikum dan selamat malam.. :)
busy tahap tak tahu nak cakap apa dah ni..tapi still ada masa untuk menaip segala bagai..but,never mind because i like to these actually..hehe
tanpa membuang masa,aku nak story mory sikit pasal interview kedua aku..13 Mei 2013.. cuba korang bayangkan ok,dari satu tarikh kepada satu tarikh,pihak IPG tangguh untuk semakan temuduga..selepas seminggu kepada satu minggu seterusnya..namun,aku sebagai manusia harus bersabar..apa orang putih selalu cakap tu.. ha,BE PATIENCE!





that statement is true,right?
so,alhamdulilah syukur ke hadrat Ilahi kerana aku berjaya dapat temuduga IPG..tanggal 6 Mei tak akan aku lupakan..ye laa,mana taknya..at first,masa bulan April..lepas tu tangguh seminggu..lepas tu bulan Mei pulak..dan akhirnya,tiba juga 6 Mei yang ku nantikan..

IPG kampus Tengku Ampuan Afzan,Kuala Lipis,Pahang... course pendidikan islam.. 13 Mei 2013.. bilik A.. jam 8.30pagi ujian INSAK.. 10.45pagi temuduga..

hari sabtu tengah hari,lebih kurang pukul 12.30tengah hari,aku bertolak dari rumah kesayanganku ini..bersama dengan parents tercinta dan atuk nenek pun turut serta..perjalanan yang memakan masa hampir 6jam(ayah aku yang drive)..kalau orang lain mungkin ambil masa 5jam sahaja agaknya..petang tu,aku berehat kat rumah pak saudara aku..penat sangat rasanya walaupun dalam kereta aku tak buat apa-apa pun..hehe

keesokannya,13 Mei.. selepas sarapan dan bersiap,aku bertolak untuk ke IPG..berdebar sangat-sangat..ujian INSAK tak ada masalah sangat sebab cuma jawab YA atau TIDAK, WAJAR atau TIDAK WAJAR, SETUJU atau TIDAK SETUJU..135 soalan dalam masa 30 minit..aku hanya mempunyai lebihan masa sebanyak 5minit sahaja..ok laa tu kan :)

jam di tangan menunjukkan 11pagi,namun kumpulan aku masih tak dipanggil-panggil..selepas beberapa minit,kami dipanggil masuk..sebelum masuk,kami diminta untuk menurunkan tandatangan pada kertas yang tertampal pada pintu.. AMIN? tak hadir... seterusnya, JAFNI.. ustaz tu pandang budak lelaki kat belakang aku..dia suruh budak tu datang dan tandatangan..aku dengan segera mengangkat tangan dan berkata "SAYA!!".. memang tak boleh nak lari kan..selalu je orang ingat nama aku lelaki..huhu

6orang daripada 8orang masuk ke dalam bilik untuk ditemuduga..
sesi 1: perkenalkan diri
sesi 2: lihat video dan terangkan apa yang anda faham : MBMMBI
sesi 3: speak english :EDUCATION
sesi 4: cakap arab : RASULALLAH QUDWAH HASANAH
sesi 5: cakap bahasa asing : satu ayat sahaja

alhamdulilah,dapat tajuk MBMMBI..tajuk yang agak senang..syukur sangat-sangat.. sesi 1,aku orang last yang bercakap..sesi 2 dan 3,aku orang first yang kena cakap.. sesi 4 dan 5,aku orang yang ketiga bercakap..so far so good..lega bila dah habis interview...

ye,pengalaman masa interview pertama dah ada..jadi,untuk interview yang kedua ni,kira ok laa.. bagus..





ok laa,dah lewat sangat ni..lagipun aku ada kerja nak buat sikit..aku rasa tu je laa yang aku nak cerita.. walaupun jauh,tapi demi harapan seorang ibu,aku study dan pergi temuduga tu..ya ALLAH,permudahkanlah urusan hambaMU ini..amin ya rabbal alamin.. :)

next story aku tak cerita dah pasal interview because i think this is last interview for this year..hehe

Saturday, 4 May 2013

my first interview~

assalamualaikum pembuka bicara.. :)
dah lama rasanya tak post entry..dah berhabuk dah blog ni..tapi,tak apa laa..almaklumlah,aku sedikit busy sejak dua menjak ni.. jom ikuti cerita aku kali nim..berlepas ke KB.... :)

ha,korang mesti tahu kan,ni logo apa? ha,ni laa lambang Universiti Malaya (UM).. alhamdulilah,aku dapat tawaran untuk temuduga di Kota Bahru,Kelantan..UM,course asasi pengajian Islam..

seawal jam 4pagi,Isnin,29April 2013,aku dah dikejutkan oleh bonda tersayang..dalam keadaan yang masih mengantuk,aku gagahkan diri untuk masuk ke bilik air..setelah hampir 30minit aku mengambil masa untuk bersiap,kami sekeluarga bertolak ke KB... perjalanan yang memakan masa hampir 3jam sudah cukup untuk aku tidur,bangun,lepas tu tidur balik,bangun balik..hahahhaha

tepat jam 7.30pagi,aku dah sampai kat U tersebut..UM Nilam Puri..haha then,aku and family (mak,ayah,adik) pergi mengisi perut yang dah berbunyi-bunyi mengikut rentak masing-masing...pagi-pagi tu aku makan nasi lauk ayam dan segelas milo panas..fuhh! berasap lidah aku rasanya..

jam 8pagi,UM telah dipenuhi dengan pelbagai jenis kenderaan di kawasan lapang tersebut..termasuk lah kereta Exora kepunyaan ayah aku...lepas tu,aku dan budak-budak yang lain diminta untuk mendaftarkan diri..selepas tandatangan kehadiran,kami diminta untuk duduk dalam kumpulan masing-masing..aku,kumpulan 7..kawan aku pulak,kumpulan 8..ha,lupa nak cakap! kebetulan,aku dan kawan aku,Yana dapat tawaran yang sama..so,masa sampai kat UM,aku jalan dengan dia laa...

"Eh,group awak semua lelaki la..",kata Yana..

"Ha? Biar betul!", terkejut gila bila tahu aku seorang jew perempuan dalam kumpulan tu..tapi,nak buat macam mana..redha je laa..kumpulan Yana semua perempuan..

kemudian,kami semua diminta untuk mengisi satu borang yang keseluruhannya berbahasa Inggeris..kumpulan aku dah penuh dah..aku dan empat orang lelaki.. ada satu budak lelaki ni,pakai baju hitam berjalur-jalur..fuh, aku suka sangat tengok baju dia..hensem! wow, siap bersongkok! memang boleh jadi ustaz pilihan nim..tup-tup,dia duduk sebelah aku..tapi,bila seorang lagi lelaki datang,aku kena beralih tempat..so,kiranya aku,budak laki baju putih,budak laki baju hitam jalur-jalur,budak laki baju kuning bersongkok dan budak laki baju kuning tanpa songkok..ha,cukup 5orang ahli kumpulan 7.. (Y)

"Jafni!"
terkejut jugak aku bila ada yang memanggil..siapa pulak yang panggil aku tetiba nim? hurmmmmm......
aku pun berpaling ke arah kanan..chop! budak yang aku puji tadi laa..ceh,kawan aku rupanya! bukan main lagi aku puji..rupa-rupanya kawan sendiri..hahhaha

"Eh,ada jugak dia kat sini?" balasku sedikit terkejut dengan kehadirannya..lebih-lebih lagi satu kumpulan denganku...
"Ada la. Datang dengan siapa?" soalnya..
"Mak ayah la" balasku sambil tersenyum..hurm,tak sangka dia pun dapat temuduga ni..ye laa,budak straight A's mesti sibuk untuk interview oversea kan..bukannya U tempatan..hahhaha

hampir 2jam aku terpaksa berkurung dalam bilik tu..akhirnya,kumpulanku dipanggil untuk pergi ke bilik temuduga..kami berjalan mengikut arahan yang diberikan oleh pensyarah kat U tu..

aku melangkah dengan bacaan Bismillah semasa masuk ke bilik temuduga bersama-sama ahli yang lain..aku mengambil tempat di hujung sekali..almaklumlah,satu-satunya perempuan dalam group tu..setelah memperkenalkan diri,kami diminta untuk berbincang satu tajuk,iaitu "ICT,kebaikan dan keburukan"... setelah 30minit sesi perbincangan antara kami berlangsung,kami semua bersedia untuk keluar...alhamdulilah,selesai sudah temuduga yang aku kira so far so good! :)

ok,aku nak puji sikit lagi boleh tak? memang aku terpegun sangat dengan tiga jejaka dalama kumpulan aku tu..eh,jangan fikir bukan-bukan pulak,ye..aku terpegun dengan kepetahan mereka berkata-kata,seolah-olah aku sedang mendengar ceramah agama..ada hadis dan ayat Al-Quran yang disebut dalam setiap kata-kata mereka..aku tabik kat korang!!! (Nasaruddin,Hakim,dan mat Klate)...

lebih kurang jam 12tengah hari,aku bertolak pulang..penat pun dah terasa sangat-sangat..bukan penat berjalan,tapi penat menunggu giliran tadi..huhu 2jam menunggu,siapa tak penat,kan? :)

ok laa,sampai di sini saja entry aku kali nim..dah panjang sangat kut celoteh aku..hehehe

p/s: see u next time on the next enry!!


Saturday, 23 March 2013

pengalaman dalam result spm

hurm,debaran dah hilang begitu sahaja..almaklumlah, result SPM dah keluar ari khamis baru-baru ni..huhu
assalamualaikum semua..entry kali ini,aku sekadar nak berkongsi pengalaman waktu pergi ambil result SPM..alhamdulilah,ku panjatkan rasa syukur yang tidak terhingga dengan keputusan yang aku dapat..7A4B..
syukur sangat-sangat kerana ini yang aku mampu buat..aku rasa dah puas hati,walaupun sedikit hambar kerana aku berjaya menghancurkan harapan seorang ibu.. almaklumlah,ibu aku target aku 9A..tapi,aku hanya mampu beri 7A sahaja..maafkan alang,mak..bukan sengaja aku nak lukakan hati mak..tak terlintas pun untuk aku buat macam ni..dah berapa kali aku berpesan kat mak aku jangan target aku tinggi..aku tak mampu..aku tak boleh..sekarang,tengok laa apa yang jadi...

aku tak pernah nak menyalahkan takdir..malah aku rasa bersyukur atas segala yang diberiNYA.. semuanya ada hikmah yang begitu indah..kan? :)

sekarang,aku nak kongsi beberapa perkara yang pelik tapi benar sepanjang 3bulan sebelum result SPM keluar..perkara ni adalah pengalaman yang aku alami sendiri..

PMR vs SPM~
 target aku masa PMR adalah 7A2B... SPM, 6A5B..
1. masa PMR, target aku tak tercapai lansung..alhamdulilah,aku dapat 9A.. syukur ke hadrat ILAHI tidak terhingga.. masa SPM pula, aku dapat 7A4B..capai target.. satu perbezaan yang amat ketara waktu PMR n SPM..

2. dua minggu sebelum result PMR keluar,aku tak ada perasaan pun..'feelingless'.. langsung tak nervous,tak berdebar..tapi SPM, dua minggu sebelum result keluar,aku seperti ayam berak kapur dah.. tak senang duduk..huhu

3. tibanya hari yang dinanti...result keluar..
PMR: jantung tak berhenti-henti berdegup dengan kencang..tangan sejuk semacam jew..macam jumpa hantu..parkinson pun tentu sekali ada..terketar-ketar tanganku..muka pucat macam mayat hidup..nervous semacam jew...
SPM: dup..dap..dup..dap...tiba-tiba degupanku seolah-olah berhenti saat masuk ke sekolah..tak ada perasaan gementar or apa-apa yang berkaitan.. feelingless!

4. mimpi petunjuk..
PMR: aku tak pernah mimpikan apa-apa pun tentang peperiksaan..lansung TAK!
SPM: aku mimpi aku sedang jawab periksa..soalan yang keluar..CHEMISTRY dan PENDIDIKAN QURAN SUNNAH..tapi,kuasa ILAHI,aku hanya nampak mimipi aku ditayang kembali apabila aku dah masuk ke dewan peperiksaan..alangkah indahnya jika sebelum kaki ini melangkah masuk,semuanya dah bermain di fikiran kan..hehe

5. tangisan
PMR: aku menangis gembira..tak sangka aku dapat straight A's.. tak sangka target aku tak tercapai..tak sangka target mak aku,8A1B juga meleset..tak sangka aku mendapat satu pelukan dari ibu kesayangan.. aku menangis puas-puas kerana dapat menggembirakan hati mak..

SPM: aku menangis atas dua faktor..pertama,target aku tercapai..subjek agama aku skor..alhamdulilah..
faktor kedua,aku hancurkan harapan mak aku..anak mana yang tak sedih kalau berjaya musnahkan harapan orang tua..kan?






tahniah kepada sahabat-sahabatku yang cemerlang.. sebenarnya,aku sangat mencemburui kalian.. aku tak dapat lagi bersama kalian..sedihnya :'(
tapi tak apa..aku berpegang pada prinsip..biar berpisah di mata..tapi jangan berpisah di hati dan ingatan..always remember me,ok?... aku sentiasa ingat korang dalam jaga dan tidurku..hehe

p/s: my result is 4A+ 1A 2A- 2B+ 2B... syukur ya ALLAH..alhamdulilah atas rezekiMU ini.. :)
gud luck to my bestfriend, shah n she4.. gud luck korang berdua!! aja2 fighting!

Friday, 22 March 2013

kelahiran baru :)

asslamualaikum pembuka bicara buat blogger-blogger sekalian..
tetiba saje terasa nak buat entry macam ni.. almaklumlah,dah dapat kelahiran baru dalam keluarga.. tepat jam 5.45pagi (lebih dan kurang), pada hari ahad,17hb Mac, satu tangisan yang tak berapa nak kuat sangat kedengaran kat labour room.. tangisan yang cukup menggembirakan buat mereka yang bergelar ayah dan ibu..tak terkecuali,aku sebagai adik kepada seorang ayah..alhamdulilah,ku panjatkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan baby girl buat abang lesayanganku..


ha,amacam? kiut miut kan?.. hehe alhamdulilah,sekali lagi rasa syukur terhadap sang Pencipta kerana kakak ipar aku selamat dan mendapat baby girl yang secomel ini.. :)
nampaknya,anas naufal (my nephew) tak sabar nak balik kampung jumpa sepupu baru laa.. ada jugak dia tempat nak berkawan nanti..ei,tak sabarnya tunggu kepulangan anak-anak saudaraku..haha

ok laa,aku ucapkan selamat pagi kat semua..good morning you alls..huhu
p/s: a simple entry from me ^_^

Thursday, 21 February 2013

i miss u~

assalamualaikum...selamat petang..hurm,pejam celik dah nak masuk bulan Mac dah kan..kejap jew masa berlalu..hari-hariku sentiasa dipenuhi dengan pelbagai perasaan..kejap happy kejap bosan kejap enjoy kejap itu..kejap ini..tapi apa yang aku tahu ialah aku sentiasa merinduinya..i miss u so much!!






ha,jangan nak salah paham pulak...i miss u,my friends..miss so much!!!
betul laa orang cakap,3bulan tu lama..walaupun pada awalnya,kita semua selalu cakap 3bulan,macam-macam boleh wak..ei,tak sabarnya nak habis SPM...tapi,bila dah lalui 3bulan nim...oh my God,bosannya..i miss my school so much..my friends,teachers and others.... :)

tiap-tiap hari ku isi dengan pelbagai perkara..tapi,bosan beb kalau tak ada kawan di sisi..i feel lonely..hukhuk
semua kenangan dengan kawan-kawan aku sentiasa bermain kat kepala hotak aku nim..selalu jew terfikir adakah diorang pun ingat kat aku macam aku ingat kat diorang? harap-harap diorang sentiasa ingat kat aku walaupun tak contact selalu..

actually aku sedih sangat..tak tahu la kenapa..rindu sangat-sangat kat kawan aku sorang nim...my best friend forever,SN...i'm waiting for u,my dear..whatever it is,u always be in my heart.. <3

sorry,entry aku kali nim entah apa-apa..almaklumlah,fikiran ngah bercelaru nim..hehe