Wednesday, 12 December 2012

3 hari 2 malam

Assalamualikum buat semua.. hmm,dah berapa lama ye aku tak update blog..rasenye dah berbulan-bulan dah kan..ye laa,aku busy tahun ni..almaklumlah,tahun ni kan aku ambil spm..so,kena serius sikit bile belajar..tak boleh main-main dah..dan memang aku dah janji dengan family aku especially my parents and brother : aku takkan buke fb and maen blog lagi selagi spm tak habis.. janji ni dah termaktub sejak bulan jun yang lalu..dan aku berjaya tunaikan janji aku dengan baik sekali.. :)

habis spm bagi student sekolah aku ialah pada 5hb 12..keesokannya,kami tetap kena pergi sekolah untuk hantar buku teks..7hb, bermulalah holidayku 3 hari 2 malam bersama family tercinta..

so,macam biasa destinasi aku sekeluarga ke Perak Darul Ridzuan..pergi ke rumah Kak Long aku..hmm, jom ikuti percutianku selama 3hari 2malam ini..

pagi,7hb Disember 2012..jam 7pagi..
barang-barang yang hendak dibawa dah dikeluarkan..semuanya dimasukkan ke dalam kereta milik ayah and abang..kedatangan atuk dan nenekku yang ditunggu-tunggu selama beberapa minit telah muncul jua..lebih kurang jam 7.30pagi, kami sekeluarga bertolak ke rumah saudara kami di Setiu..aku,kakak ipar,nenek and atuk naik kereta yang dipandu abang..yang selebihnya, naik Proton Exora yang dipandu ayahanda tercinta.. setibanya di rumah mak sedare aku,kitorang sembang-sembang,makan-makan.. tepat jam 8.45pagi,empat buah kenderaan bergerak seiring..kereta ayah,abang,pak sedare aku yang Setiu,and pak sedare aku yang duk kat Tok Jiring..

aku,adik,sepupu aku,kakak ipar and abang masing-masing buat bising dalam kereta..duk sembang-sembang..bila masuk jew negeri Kelantan,mata aku dah start mengantuk dah..tanpa mempedulikan sesiapa,aku terus tidur..bila terjaga, aku lihat pemandangan di kiri dan kanan jalan..sekali sekala, aku lihat sepupu aku yang enak dibuai mimpi..adik masih belum tidur lagi..sama macam abang..

hmm,bila ada sebuah kereta yang ketinggalan jauh di belakang,3 kereta di hadapan akan menunggu.. kereta yang aku naiki tak pernah ditunggu oleh sesiapa..tapi,kami yang menunggu diorang..almaklumlah, diorang ada anak kecil yang nak dijaga..macam-macam ragam..muntah la,pening la,mabuk naik bukit n so on.. selepas meredah negeri Kelantan,jeli..kita daki bukit la pulak..naik bukit Gerik..melalui banjaran Titiwangsa.. hijau pemandangan di kawasan bukit..indahnya ciptaa Tuhan..

pendekkan cerita..setelah 9jam perjalanan,kami sampai ke rumah akak..namun,tiada orang di situ..aku cepat-cepat call akak..
"kitorang dah sampai ni..akak gi jalan mane?"
"ha,dah sampai ke?.. ingatkan lambat lagi korang sampai.."
ku lihat kelibat seseorang yang berjalan menuju ke arah kami..dengan segera, ku hulur tangan untuk mendukung baby boy aku,my nephew.. :)

cepat-cepat anak sedare aku peluk aku..seriusly,aku rindu dia!! then,kami rehat-rehat..almaklumlah,semuanye penat especially 4orang driver..ayah terus tergolek atas lantai..abang dah start rasa penat..wife dia urutkan kepala dia..sian kat abang..malam tu,tak jalan kat mane-mane pun..just relax..

pagi,8hb, sabtu..lepas sarapan,pakat tengok tv jew..lebih kurang kul 11lebih,abang ipar aku ajak pergi jalan-jalan..excited bukan main kami semua..perjalanan jauh yang teramat..dalam kereta,aku,abang dan kakak ipar masing-masing berteka-teki ke mana abang ipar aku nak bawa kami..Bukit Larut? Bukit Merah? Zoo Taiping? Tasik Taiping? Lost World of Tambun? apabila signal dari kereta Sylphy milik abang ipar aku berkelip, menandakan kereta tersebut akan masuk ke simpang di sebelah kiri..cehh!! nak pergi kat rumah baru jew rupanya...jauh gilerr perjalanan..hmm,tengok jelapang padi yang berhampiran dengan rumah baru milik abang ipar and kakak aku.. beberapa minit kemudian, kami bertolak tapi entah ke mana..almaklumlah kami ibarat rusa masuk kampung..mana la taw jalan-jalan kat perak ni..hatiku berdetik bahawa jalan yang dilalui bukan jalan nak pulang ke rumah..hmm,abang ipar bawa kami ke sekolahnya.. hmm,buat apa kalau setakat nak kenal sekolah..tak de faedahnya..aku and the geng dalam kereta abang dah start tunjuk muka bosan..menyesal aku ikut diorang..kalau tahu,abang ipar aku nak bawa kenal-kenal camni,baik tak payah..baik aku duk rumah,layan anak sedare aku..tengok tv,tolong mak masak..rezup taw tak!!

dalam kul 1 kami sampai ke tempat asal,rumah kakak..terus jew ngadu kat kakak and mak kat umah..abang dah start pening..bad mood dah!! disebabkan rezup,lepas makan,aku terus tidur..petang tu,akak ajak pergi jalan-jalan..pergi Tasik Taiping..hmm,ari tu dah pergi dah..sekarang,nak pergi pulak?.. tapi,tak pe laa,pak sedare and mak sedare aku belum pergi lagi..jauh jugak perjalanan kami..cukup memenatkan..

kami naik ferry untuk ronda-ronda tasik ni..satu hari nanti,aku nak naik swan boat,nak kayuh-kayuh..huhu.. agak lewat giliran kami pada waktu tu..dalam kul 7,akhirnya siap meronda..lepas tu,singgah kat Tesco,nak beli barang dapur..aku,macam biasa sentiasa melayani kerenah anak sedare aku tu..aku dukung dia..buat dia gelak..so cute!!

ok lah,pendek cerita..happy sangat masa pergi shopping tu..keesokan harinya,ahad 9hb..kami beryolak pulang ke terengganu..hmm,pendekkan lagi cerita..semuanya happy..tapi,mase nak balik semua sedih..ye laa,diorang tak balik terengganu cuti ni..anak sedare aku ar,meraung sekuat mungkin..hmm,dia kini dah mengerti semua nak tinggalkan dia..anas,we miss u a lot!! kami tunggu kepulangan anas tahun depan!!

Jauh perjalanan,luas pandangan,banyak pengalaman.. till we meet on the other day..
wassalam~


No comments:

Post a Comment